teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés EON ELMŰ MVM 2022

A teljesítménybővítés EON ELMŰ MVM területen jelentősen nem változott az elmúlt időszakhoz képest. …vagy mégis…?

 

Azonban mégis azt tapasztalja mindenki, hogy komoly akadályokba ütközik. Az ügyintézés menete nem változott. Amik a következőek teljesítménybővítés vagy más néven ampernövelés esetében, Budapesten, ELMŰ EON MVM területen, egy fázis esetén 32 amperig.

 

  • Igény leadása teljesítménybővítés esetén (akár a regisztrált szerelő is megteheti). Megvárni az engedélyezést az MGT-t (műszaki gazdasági tájékoztató).
  • Az engedélyezés után jöhet a regisztrált szerelő. Teljesítménybővítés esetén nem csak regisztrált szerelőnek de, az ELMŰ EON által ajánlott szerelőnek is lennie kell, a kettő nem ugyan az. Az ajánlott szerelőnek plombabontási jogosultsága is van a regisztrált szerelőnek nincs. Visszaplombálni csak a hálózati engedélyesnek lehet vagy annak megbízottjának. Tehát se a regisztrált szerelő, se az ajánlott szerelő nem plombálhat vissza.
  • Tehát megkezdődhet a munkavégzés. Az ingyenes teljesítménybővítés, amit az ügyfélszolgálaton hangoztatnak, hamar szertefoszlik. Az EON-nak mindjárt lehet fizetni egy minimum kb 14 000 Forintos összeget, ha egyfázison 32 amperig bővítünk. A regisztrált szerelő felülvizsgálat után el tudja dönteni, hogy milyen mértékű munkára van szükség. Esetleg teljes szabványosításra, ahhoz, hogy a szolgáltató valóban megvalósítsa a teljesítménybővítést.

A teljes szabványosítás esetén jönnek a problémák. Nem elég, hogy az anyag árak jelentősen megemelkedtek, de az ELMŰ EON által újonnan elfogadott rendszerengedélyes mérőhelyek (villanyóra szekrény) általában nem kaphatóak. 1-3 hónap alatt lehet többnyire beszerezni. Sokan a teljes szabványosítás hallatán megrémülve mondják, hogy neki új a villanyórája. Az új villanyóra semmit se segít a folyamaton. Mint ahogy a régi villanyóra se ront. Tehát a villanyóra milyensége a teljesítménybővítés szempontjából teljesen lényegtelen.

Ha a regisztrált szerelőnek minden nehézség ellenére, sikerül elvégeznie a teljesítménybővítéshez szükséges összes feladatot (akár szabványosítás, akár felülvizsgálat), utána a köveztkező lépés a következő. Az általa (regisztrált ajánlott szerelő) kiadott CSMD-t  (csatlakozásóműszaki dokumentáció) vissza kell juttatni az ügyfélszolgálatnak az aláírt MGT-vel együtt. Ennek hatására jön a szerződésmódosítás. És jön az áramkorlátozó cseréje és visszaplombálás. Amit már nem a regisztrált ajánlott szerelő végez.

Nem tragikus a régi rendszerhez képest, sőt a lépések ugyanazok. Kicsit értelmezhetetlen, hogy az eon-nak elmű-nek mvm-nek mi a szerepe. Miért kell három cég? Nem is érdemes rajta gondolkodni. A probléma nem igazán ez. Hanem hogy a teljesítménybővítéshez szükséges anyagok akadozva vannak csak a kereskedésekben. És ezek ára körülbelül megháromszorozódott. Kitartás mindenkinek! A lassú teljesítménybővítési folyamatról nem feltétlen a regisztrált szerelő tehet.

Itt árajánlatot is tud kérni: https://topvillanyszerelo.hu/elmu-regisztralt-munkak/

 

Szükséges dokumentumokat az alábbi linken tudja letölteni: https://www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/letoeltheto-nyomtatvanyok.html


teljesítménybővítésteljesítménybővítés