Amperbővítés EON ELMŰ és MVM területen 2023-ban is.

Amperbővítés Teljesítménybővítés

2023 ban se állt be jelentős változás a teljesítménybővítés illetve az amperbővítés területén.

Az amperbővítés továbbra is 32 amperig hálózatfejlesztési díj nélkül megtehető. Igaz az eddigi 7500 forint körüli áramkorlátozó cseréje díj, körülbelül a duplája lett 14500 ft kb.

Az amperenkénti díj, ha mégis túllépnénk az össz 32 ampert 3900 Ft/ amper+áfa. Eon területen legálábbis ennyi, szerintem az ELMŰ nél is ennyi volt. Díjak pontosabban, bővebben.

Az esetleges szabványosítás lényegében most sem változott. Az esetek jó részében nem megúszható. Sokan mondják, hogy most cserélték a villanyórájukat, szóval biztos minden ok. Sajnos a kettő semmilyen összefüggésben sincs.

Itt tud ajánlatot kérni szabványosításra vagy ügyintézésre.

A munkavégzés műszaki tartalma kicsit változott csak. Viszont a szükséges anaygok ára, gyakorlatilag metöbbszöröződött sajnos.

Az ügymenet is szinte változatlan. Igény beadása. Ezt a regisztrált szerelő is tudja kezdeményezni meghatalmazással. Utána az elmű hálózat megküldi az igényre a választ MGT néven (műszaki gazdasági tájékoztató). Csak ennek a papírnak a kézhezvétele uzán lehet munkát kezdeni. Ha a munka elkészült akkor tölthető ki a csatlakozási műszaki dokumentáció és kivitelezői nyilatkozat. Ezt a két dokumentumot és az aláírt MGT-t kell visszaküldeni az EON-nak. A meghatározott díjakat is ekkor lehet befizetni az EON felé. Ezután kapunk egy szerződésmódosítást az új amper értékkel. Ha ez is megvan. Az áramkorlátozó cserjére ad megbizást a saját alvállalkozójának az EON. Ezzel nincs dolgunk. Ekkor jön egy ELMŰs-nek látszó kolléga aki elvégzi a kismegszakító cseréjét. Visszaplombál és ellenőrzi a regisztrált szerelő munkáját.

Igazából a teljesítménybővítéshez vagy amperbővítéshez nem elegendő a regisztrált szerelő. Ajánlott szerelőnek is kell lennie. A kettő között a különbség, míg a regisztrált szerelő csak feszültségmentesített hálózaton szerelhet. Úgy az ajánlott szerelő feszültéség alatt is szerelhet. Tehát a regisztrált szerelő jellemzően csak új bekötésekhez végezhet munkát.

amperbővítés

teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés EON ELMŰ MVM 2022

A teljesítménybővítés EON ELMŰ MVM területen jelentősen nem változott az elmúlt időszakhoz képest. …vagy mégis…?

 

Azonban mégis azt tapasztalja mindenki, hogy komoly akadályokba ütközik. Az ügyintézés menete nem változott. Amik a következőek teljesítménybővítés vagy más néven ampernövelés esetében, Budapesten, ELMŰ EON MVM területen, egy fázis esetén 32 amperig.

 

  • Igény leadása teljesítménybővítés esetén (akár a regisztrált szerelő is megteheti). Megvárni az engedélyezést az MGT-t (műszaki gazdasági tájékoztató).
  • Az engedélyezés után jöhet a regisztrált szerelő. Teljesítménybővítés esetén nem csak regisztrált szerelőnek de, az ELMŰ EON által ajánlott szerelőnek is lennie kell, a kettő nem ugyan az. Az ajánlott szerelőnek plombabontási jogosultsága is van a regisztrált szerelőnek nincs. Visszaplombálni csak a hálózati engedélyesnek lehet vagy annak megbízottjának. Tehát se a regisztrált szerelő, se az ajánlott szerelő nem plombálhat vissza.
  • Tehát megkezdődhet a munkavégzés. Az ingyenes teljesítménybővítés, amit az ügyfélszolgálaton hangoztatnak, hamar szertefoszlik. Az EON-nak mindjárt lehet fizetni egy minimum kb 14 000 Forintos összeget, ha egyfázison 32 amperig bővítünk. A regisztrált szerelő felülvizsgálat után el tudja dönteni, hogy milyen mértékű munkára van szükség. Esetleg teljes szabványosításra, ahhoz, hogy a szolgáltató valóban megvalósítsa a teljesítménybővítést.

A teljes szabványosítás esetén jönnek a problémák. Nem elég, hogy az anyag árak jelentősen megemelkedtek, de az ELMŰ EON által újonnan elfogadott rendszerengedélyes mérőhelyek (villanyóra szekrény) általában nem kaphatóak. 1-3 hónap alatt lehet többnyire beszerezni. Sokan a teljes szabványosítás hallatán megrémülve mondják, hogy neki új a villanyórája. Az új villanyóra semmit se segít a folyamaton. Mint ahogy a régi villanyóra se ront. Tehát a villanyóra milyensége a teljesítménybővítés szempontjából teljesen lényegtelen.

Ha a regisztrált szerelőnek minden nehézség ellenére, sikerül elvégeznie a teljesítménybővítéshez szükséges összes feladatot (akár szabványosítás, akár felülvizsgálat), utána a köveztkező lépés a következő. Az általa (regisztrált ajánlott szerelő) kiadott CSMD-t  (csatlakozásóműszaki dokumentáció) vissza kell juttatni az ügyfélszolgálatnak az aláírt MGT-vel együtt. Ennek hatására jön a szerződésmódosítás. És jön az áramkorlátozó cseréje és visszaplombálás. Amit már nem a regisztrált ajánlott szerelő végez.

Nem tragikus a régi rendszerhez képest, sőt a lépések ugyanazok. Kicsit értelmezhetetlen, hogy az eon-nak elmű-nek mvm-nek mi a szerepe. Miért kell három cég? Nem is érdemes rajta gondolkodni. A probléma nem igazán ez. Hanem hogy a teljesítménybővítéshez szükséges anyagok akadozva vannak csak a kereskedésekben. És ezek ára körülbelül megháromszorozódott. Kitartás mindenkinek! A lassú teljesítménybővítési folyamatról nem feltétlen a regisztrált szerelő tehet.

Itt árajánlatot is tud kérni: https://topvillanyszerelo.hu/elmu-regisztralt-munkak/

 

Szükséges dokumentumokat az alábbi linken tudja letölteni: https://www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/letoeltheto-nyomtatvanyok.html


teljesítménybővítésteljesítménybővítés


 

konnekor, lámpa

Kisebb villanyszerelési munkák

Lakásunkban, házunkban, irodánkban gyakran előfordul apróbb villanyszerelési munka ami szerszámozottság, szaktudás, vagy idő hiányában nem végezzük el mi magunk. Azon túl, hogy elvileg házilag villanytszerelni nem szabadna. 🙂

Ilyen lehet csillár, mennyezeti lámpa, oldalfali lámpa, falikar felszerelése. Ez nyilván csak akkor lehetséges, ha a szükséges vezetékek ott vannak. Amennyiben nincs, úgy egy kapcsolható kiállást kell kialakítani. Elolvasom

Elektromos padlófűtés

Elektromos padlófűtés. Ezt a típust közvetlenül a laminált padló alá is lehet rakni. Tehát egy egyszerű felújításkor is elhelyezhető elektromos padlófűtés, nem kell szétverni a lakást/házat. Igaz csak 100w/nm ezért szerintem kizárólag ezzel befűteni egy szobát nem lehet, legalábbi átlagos hőszigetelés mellett. Azonban komfort érzetet jelentősen növeli ez a falyta elektromos padlófűtés. Gyerekszobába például nagyon jó, ahol a gyerekek a padlón játszanak. A rendszer lényeges elem a padlóba helyezett hőérzékelő, egy szonda. Ezzel lehet behatárolni a padló maximum hőmérsékletét. 29 foknál többet nem javasolnak laminált padló esetén. Néhány perc alatt már érezhető a felmelegedés a padlón. Ez a típus nem infra fűtőfilm. Ez valóban meleget állít elő egy ellenállás huzal segítségével. Az elektromos árnyékolása és földelése az infra fűtőfilmmel szemben megoldott. Azért nem azt írom, hogy jobb, meret az infra fűtőfilmnek semmilyen árnyékolása sincs, se földelése és ez komoly probléma.

Az elektromos padlófűtésnek célszerű saját áramkört kialakítani, közvetlenül a biztosítéktáblából. Ez javításkor illetve nyári lekapcsolásnál is jól jöhet, illetve a terhelés is indokolja általában.

Szintén ennek a gyártónak létezik 150w/nm-es elektromos padló fűtő szőnyege, ez aljzatbetonba vagy az aljatkiegyenlítőbe javasolt.

 

Mindkét típus fektetése és beüzemelése villanyszerelői feladat. Fektetés után és burkolás után is szigetelésellenállást kell mérni.

 

kérdőjel

Gyakori kérdések

A 32 amper valóban ingyenes? Nem

Az áramszolgáltató ugyan valóban csak 7500 forintot kér a „biztosíték” cseréjért és a visszaplombálásért, de műszaki követelményeket is támaszt. Ami egy 3 évnél régebbi kivitelezés esetén szinte biztosan nem megfelelő. A jelen műszaki követelmények teljesítéséhez az ELMŰ által ajánlott (regisztrált) szerelő bevonása szükséges (mint én is). Ez a szerelés viszont nem ingyenes, sőt nem is szabott áras. Azaz ahány villanyszerelő, annyi árajánlat.

A villanyórát valóban ki kell helyezni bővítés esetén? Nem

Társasházi környezetben ez nem kötelező. Egyéb esetekben viszont van, hogy valóban elkerülhetetlen.

Nem regisztrált szerelő is végezhet teljesítménybővítést, úgy hogy később egy regsiztrált szerelő „lepapíroz” mindent? Nem

Az ELMŰ etikai kódexe is tiltja.

Mennyibe kerül a hibaelhárítás? Munkaidőben 16-20 000 Ft. Munkaidőn kívül vagy ünnepnapon 20-30 000 Ft. Ezek csak tájékoztató összegek, ez a hibától függően változhat.

Csak 1 db lámpám vagy kapcsolóm van amit fel kéne szerelni. Ezt is vállalják? Igen

Hibaelhárítást SOS is végeznek? Azaz kiérnek 1 órán belül? Kapacitás függvényben elképzelhető, ezt aktuálisan telefonon tudjuk biztsan megmondani.

Teljesítmény bővítés, villanyszerelő, villanyszerelés

Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó szabványok

MSZ HD 60364-7-701:2007

Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal

 

MSZ HD 60364-7-702:2011

Úszómedencék és szökőkutak

 

MSZ HD 60364-7-703:2006

Szaunafűtő berendezést tartalmazó helyiségek és fülkék

 

MSZ HD 60364-7-704:2007

Építési és bontási területek berendezései

 

MSZ HD 60364-7-705:2007

Mezőgazdasági és kertészeti építmények

 

MSZ HD 60364-7-706:2007

Vezető anyagú szűk helyek

 

MSZ HD 60364-7-708:2010

Lakókocsiparkok villamos berendezései

 

MSZ HD 60364-7-709:2010+A1:2013

Kishajó kikötő és hasonló helyek

 

MSZ HD 60364-7-710:2012

Gyógyászati helyek

 

MSZ HD 2364-7-711:2003

Kiállítások, bemutatók és standok

 

MSZ HD 60364-7-712:2016

Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek

 

MSZ HD 60364-7-714:2013

Szabadtéri világítóberendezések

 

MSZ HD 60364-7-715:2012

Törpefeszültségű világítási berendezések

 

MSZ HD 60364-7-717:2010

Mobil vagy szállítható egységek

 

MSZ HD 60364-7-718:2013

Kommunális létesítmények és munkahelyek

 

MSZ HD 2364-7-702:2011

Lakókocsik és lakóautók villamos berendezései

 

MSZ HD 60364-7-722:2016

Villamos jármű táplálása

 

MSZ HD 60364-7-729:2010

Kezelési vagy karbantartási folyosók

 

MSZ HD 60364-7-730:2015

Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Belvízi hajók szárazföldi villamos csatlakozásainak szárazföldi egységei

 

MSZ HD 60364-7-740:2007

Vásárokban, vidámparkokban és cirkuszokban lévő szerkezetek, szórakoztató eszközök és pavilonok ideiglenes villamos berendezései

 

MSZ HD 60364-7-753:2014

Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek

 

https://prod.mszt.hu/hu-hu/

Mérőhely burkolat csere.

Mérőhely burkolat csere.

Villanyóra előlap csere. Villanyóra plexi csere.

Az elöregedett mérőhely burkolatának, fedelének cseréje is a regisztrált villanyszerelő feladata. A már nem átlátszó elöregedett, leolvashatatlan villanyoradoboz tetejének cseréje, a típus ismeretében viszonylag gyors és egyszerű feladat. Általában az adminisztráció tovább tart mint a munka. Azonban sajnos nem díjmentes, mivel a mérőhely a fogysztó tulajdonában van így a karbantartás felelőssége és költsége is rá hárul. A méröhely pontos típusának tudatában megmondható, hogy az adott villanyóra burkolat még kapható e és az mennyibe kerül. Ha a villanyóra doboz típusát nem ismerjük, akkor fotó alapján tudok segíteni.

A helyszínen telefonon keresztül engedélyt kérünk, az ajánlott szerelőknek fenttartott ügyfélszolálattól a plomba eltávolítására. E nélkül a munka nem végezhető el. Csak a szükséges plombák kerülnek eltávolításra és ezt az ELMŰ/EON belső rendszerében rögzítik is. Tehát a mérés nem lesz hozzáférhető.

Ezek után megtörténik a csere.

Amikor végeztünk a munkával, egy másik műszaki telefonszámon meg is kérjük a visszaplombálást. Az ELMŰ szerelői sajnos nem időpontra, csak napszakra pontosan jönnek, egy előre egyeztetett időpontban. Délelőtt vagy délután. Ez a munka díjmentes. A plombabontás és visszaplombálás szándékosan van külön kézben 🙂

A munkáról egy kivitelezői nyilatkozatot is kap amelyen igazolni tudja a munkát az ELMŰ felé.

Hensel, csatári plast burkolatokat egyszerűen be lehet szerezni. Az ettől eltérő típusokkal lehet beszerzési gond.

#Villanyóradoboz, #villanyóraburkolat, #mérődoboztető, #villanyóratető, #homályosvillanyóradoboz, #henseltető, #henselburkolat …

 

Kapcsolat

https://www.sosvillany.hu/elmu/

Teljesítmény bővítés, villanyszerelő, villanyszerelés

32 amperig ingyenes (?)

32 amperig ingyenes (?)

Gyakran kapunk olyan telefonhívásokat, hogy bővíteni szeretnék a rendelkezésre álló elektromos teljesítményüket otthonukban. És az ELMŰ-től azt a tájékoztatást kapták, hogy „ez alanyi jogon jár és ingyenes”.

Ez így ebben a formában biztos nem fedi a valóságot!

  • 32 amperig az ELMŰ nem kérhet hálózat fejlesztési hozzájárulást, ez egyébként nem az Ő jószívűségük, hanem törvény kötelezi őket.
  • Azonban egy 7500 forint körüli összeget mégis csak fog kérni túláramvédelem cseréje címszóval. (kezd szertefoszlani az ingyenesség, de ez még tényleg viselhető összeg lenne)
  • Támaszt egy minimális műszaki követelményt is. Mint az autóknál a műszaki vizsga, mégis csak az ő hálózatukat használjuk, bármi ne legyen rákötve. Ez rendben.
  • Ezek a műszaki követelmények, hogy teljesüljenek már nagyon távol állnak az ingyenestől. Ezek már komoly összegek tudnak lenni…
 
 

Gáz EPH

Gáz EPH

Gáz EPH jegyzőkönyv, vagy gáz eph nyilatkozat kiállítása.

Gáz EPH kialakítása.

Meglévő gáz EPH minősítése, mérése.

Mint ahogy a mérőhelyi (ELMÜ-s) munkák esetében is. Nem külsős vállalkozókkal dolgoztatunk, NEKÜNK VALÓBAN VAN JOGOSULTÁSGUNK EPH minősítésére.

 

Védő egyenpotenciálra hozó vezetőként a gazdaságosság irányában változtak a követelmények.


Amennyiben minden megfelelő, úgy a jegyzőkönyv kiállítható.

Gázcsatlakozások és gázkészülékek egyenpotenciálú bekötése. Azaz gáz EPH

Az orszag területén működő gázszolgáltató társaságok a gázkészülékek üzembevételét a gázcsatlakozások és a gázkészülékek villamos-szakember általi egyenpotenciálú bekötéséhez illetve a bekötés bizonylatolásához kötik. Miért van erre szükség?

Villamos szempontból azért jó ez az összekötés, mert ennek hiányában egy eseteges meghibásodáskor a gázcső máshonnan hozhat idegen feszültséget és így a villamos szerkezetet kezelő személy két – látszólag földelt – fémszerkezet érintve áramütést kaphat.

A gázszolgáltatók szempontjából biztonságot nyújt ez az összekötés, mert a nem egyenpotenciálra hozott fémszerkezet fémes áthidalása szikrát okozhat, ami a szivárgó gázt a levegő környezetben berobbanthatja.

Ugyanakkor félnek is a bekötéstöl, egyrészt, mert az a csövet határozott potenciálra helyezve, annak szétszerelése, megbontása esetén okozhat szikrát, másrészt az elektrolitikus korrózió kialakulásától tartanak. További problémát jelent az, hogy újabban a gázkészülékeket hajlékony műanyagcsővel kötik be a gázcsöhálózatba és ennek mechanikai védelmére fémharisnyát alkalmaznak, amelynek két végén e harisnya megfelelö villamos érintkezése nem minden típusnál megoldott. Van olyan típus is, amelynek jó villamos összekötését a magyar gyártó nem csak megvizsgálja, de erről tanúsítványt is ad; van azonban a forgalomban számos olyan típus is, amely fémharisnyája csak néhány szálánál érintkezik villamosan a két végponthoz csatlakozó fémcsőhöz, s ezért néhány amperes kiegyenlító áram fellépése esetén felizzik, s a műanyagcsövet átégetve meggyújthatja a kiáramló gázt.

Tekintsük át:

Milyen esetben kötelező az EPH kiépítés?

Új villamos berendezések létesítése vagy meglévő létesítmények villamos berendezéseknek felújítása, vagy csak az érintésvédelem felújítása esetén feltétlenül be kell tartani az érvényes szabványok (MSZ 2364/MSZ HD 60364 sorozat) előírásait. Ha csak új gázberendezéseket szerelnek fel, akkor emiatt szabvány értelmében nem kell a meglévő villamos berendezéseken változtatni. A gáztörvény azonban a gázszolgáltató vállalatoknak bizonyos felhatalmazást ad a gázberendezések biztonsági követelményeinek ellenőrzésére.

  • A gázcső elektrolitikus korróziója.

Amíg a teljes gázcsőhálózat fémből volt, egyes helyeken katódvédelmet alkalmaztak, ilyen esetben az egyenpotenciálú összekötést a szigetelö közdarabnak a gázfogyasztók felé eső oldalára kellett kötni. Most ha az utcai hálózat műanyagból van, a bekötő rövid fémcsőszakaszon keletkezhetnek korróziós lyukak. Ezek oka nem az egyenpotenciálú összekötés, hanem az a galvánfeszültség, amely a beton lúgos és a talaj savas kémhatása miatt keletkezik. Megoldás a csőnek a betontól való műanyag fóliás elszigetelése. Ma már a legtöbb esetben a fém gázcső maga is el van látva műanyag bevonattal, így korróziós probléma csak e bevonatnak az építkezés során történő megsérülése esetén lép fel.

  • Fémharisnya áthidalása

A gázkészülékeknek hajlékony műanyag bekötőcsöveit mechanikailag fémharisnyával védik. Ezeknek a villamosan jó (fémes) csatlakozása a hollandi anyákban nem minden összekötő csőtípusnál van biztosítva. Többször előfordult, hogy ezek a bekötés mellett fel izzottak (mindig a bekötés mellett, tehát az összekötődarabon belüli-a harisnya és a hollandi anya közötti-rossz kontaktusnál, és sohasem a harisnya közepén, mert ott a hűtőhatás megfelelő).

a felizzott harisnyaszálak átégették a műanyagot, s meggyújtotta gázt.

Ezt a jelenséget a harisnya villamos áthidalásával lehet teljesen kiküszöbölni. Az áthidalás hiánya balesetveszélyt jelent-sajnos történt is már emiatt halálos baleset. Ez is arra hívja fel

a figyelmünket, hogy nem elhanyagolható részletkérdésről van szó-adott esetben emberélet múlhat egy helytelen műszaki megoldáson.

 Összegezve a leírtakat

-Az épületekbe újonnan bekötendő gázcső csatlakozásokat és a villamos részt tartalmazó gázkészülékeket (beleértve a fémharisnya áthidalásokat is!)be kell kötni az épület védőösszekötő-vezető rendszerébe.

-A bekötést illetve az áthidalást villamos szakember végezze, legalább 2,5 mm2 vagy 4 mm2 keresztmetszetű rézvezetékkel.

-A bekötést érintésvédelmi vizsgát tett szakember ellenőrizze szerelői ellenőrzés formájában, és a bizonylatot is ő állítsa ki a 8.3.4 alfejezetben bemutatott minták alapján. (Megjegyezzük, hogy a mintáktól nem ajánlott eltérni, ugyanis ezeket érintésvédelmi munkabizottság dolgozta ki és a gázszolgáltató társaságok is elfogadták.)

A helyszíni vizsgálat alapján kell eldönteni, hogy a kétféle bizonylati forma közül melyiket kell alkalmazni: meglévő, vagy újonnan kiépített gázcső hálózatról van-e szó. Régi épületeknél előfordulhat, hogy nem szükséges az egyenpotenciálú összekötések kiépítése-ezt is írásban kell rögzíteni.

gáz eph gáz eph